I.Gönüllü Eğitim Projesi (GED) 2007-2008 PDF Yazdır e-Posta

Tanımı: Üniversitelerin ilgili fakülteleri ile işbirliği sağlanarak, fakültelerin öğrencilerine staj, otistik çocukların eğitimine katkı sağlanarak karşılıklı kazanım sağlanması hedeflenir.

Amaç: Otistik çocukların farklı kişilerle eğitimine destek olurken, belirli kişilerden eğitim almadaki engellerin kalkmasına yardımcı olmak, iletişim becerilerini desteklemek, genelleme yapabilmelerine olanak sağlamak, daha sosyal olabilmelerini amaçlamakla, aileye moral destek ve otizmin etkilediği diğer kişilerin yaşantılarına ortak olmak; Katılımı sağlanan gönüllünün ileriki mesleki yaşamına otizmi tanıyarak başlaması ve farkındalığın olabildiğince arttırılmasıdır.

Süresi: 2007–2008 Eğitim ve Öğretim yılını kapsamaktadır.

Katılım: Üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan öğrenciler ile öncelikli dernek üyelerinin yaş sınırı olmaksızın otistik çocuklarıdır.
Bütçesi: Gönüllülük esasına dayanan bu projeye katılan taraflara herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Hazırlanan kırtasiyeler projeyi uygulayan Ankara Otistik Bireyler Derneği tarafından karşılanacaktır. Yapılacak toplantılar çeşitli kuruluşların toplantı yerleri ücretsiz kullanılarak gerçekleştirilecektir. Ayrıca bir bütçe hazırlanmamıştır.
Proje sorumlu ve yardımcıları: Proje sorumlusu Başkan Güzide TEKEŞ, yardımcıları 2.Başkan Cengizhan SONEREN,  Üye Psikolog Sema BÜYÜKKARAKAYA, Onur üyesi Burcu TEKEŞ.

Eylem Planı: Hedef gönüllü kitlesi olarak ODTÜ, Gazi, Ankara, Hacettepe Üniversiteleri ilgili bölümünde okuyan öğrenciler seçilmiş olup, bu bölümlere yazılı duyuru yapılarak projeden haberdar edilmeleri ile yine aynı bölümlerin Öğretim üyeleri ile konuşularak projenin amaç ve hedefleri anlatılarak gönüllü katılımı sağlanacaktır.
Yeterli gönüllüye ulaşılınca bilgilendirme toplantısı yapılacak olup; gönüllülerle otistik çocukların eşleştirilmesinde kolaylık sağlanacak olan gönüllüye ait form un doldurulması sağlanacaktır. Katılım gönüllünün müracaatı ile olacağından toplantı dışında katılım olması halinde yine aynı yöntem uygulanacaktır.
Aynı duyuru otistik çocuk sahibi üyelere de yapılacak olup çocuğa ait bilgileri gösterir form doldurulması sağlanacaktır. Her iki taraftan toplanan formlara sadık kalarak eşleştirmeler yapılacak olup ikinci bir gönüllü ve otistik aile toplantısı ile tanışmaları sağlanacaktır.     Belirli bir süre devam eden bu çalışmanın daha verimli hale getirilmesi ve yaşanan sorunların giderilmesi için gönüllülerle ilgili bir toplantı daha yapılacak olup bu toplantının tarihini proje sorumluları belirleyecektir. Yine gönüllü ve ailelerden proje ile ilgili geri bildirim almak için her iki tarafa da verilecek bilgi formlarının doldurulması sağlanacaktır.
Yapılacak duyuru ilanı, ilk katılım gönüllü formu, Otistik çocuk bilgi formu, projeye katılan gönüllü geri bildirim formu, projeye katılan otistik çocuk ailesi geri bildirim formu; Proje sorumluları tarafından hazırlanacaktır. Bu formlar oluşturulacak klasörde veri olarak saklanacaktır. İnternet üzerinden gönüllüler ile haberleşme ve bilgi alış verişinde bulunmak amacı ile adı anobdergönüllü olan bir google grubu oluşturulacaktır.
Proje sorumlu ve yardımcıları yaptıkları çalışmalarında ANOBDER yönetim kuruluna karşı sorumlulardır.

20 Ekim 2007 Gönüllü Öğrenci Toplantısı

Derneğimizin Kısa vadeli projeleri kapsamında gerçekleştirilecek olan Gönüllü Eğitim Dayanışma Projesinin gönüllüleri ile 20.Ekim.2007 Cumartesi günü Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi salonunda yapılan toplantının ayrıntıları ve görüntüleri aşağıdadır.

Toplantı derneğimiz yönetim kurulu başkanı Güzide TEKEŞ, 2.başkan Cengizhan SONEREN, üye psikolog Sema BÜYÜKKARAKAYA,  onur üyesi Burcu TEKEŞ ve Ankara, Gazi, Hacettepe Üniversitelerinden 36 gönüllü öğrencilerin katılımı ile gerçekleşti

Toplantı açılış konuşmasını ANOBDER başkanı Güzide TEKEŞ yaparak projenin gerek otistik birey gerekse gönüllü öğrencinin birbirlerine kazandıracağı bilgi alışverişi ile artik kapımızın zili evlatlarımız içinde çalacak; gönüllü abi ve ablalar eve bizim için değil evlatlarımız için gelecekler ve onlarla güzel zaman geçirecekler dedi.

Özel bir kurumda sorumlu müdür olarak görev yapan üyemiz Psikolog Sema BÜYÜKKARAKAYA Otizm hakkında gönüllü öğrencilere bir sunum yaparak ve onların sorularını yanıtlayarak konu hakkında bilgilendirilmelerini sağladı.
Otistik bir çocuk babası olarak 2.başkan Cengizhan SONEREN evladı ile yaşamı ve otizm teşhisi konduktan sonra verdiği mücadeleyi anlatan bir konuşma yaptı.
Onur üyemiz Burcu TEKEŞ toplantı esnasında tüm kırtasiye islerimize destek olarak elimiz ayağımız oldu.
Toplantı gönüllülerin sağlıklı bir şekilde yerleştirilmelerinin yapılması için formlar doldurularak başarı temenni ve dilekler ile son buldu.
27 Ekim 2007 Gönüllü-Aile Esleşmesi Toplantısı
Gönüllü Eğitim Dayanışma projesi çerçevesince gerçekleştirilen Gönüllü aile toplantısı Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi salonunda yapılmıştır.
Proje başlangıç tarihi gönüllülerin başvurması ve onlarla yapılan ilk toplantıdan sonra oluşturulan eşleştirme ile yapılan ikinci toplantı iki hafta gibi bir sürede gerçekleştirilmiş olup 60 gönüllü 30 çocuğumuzla başlangıç almıştır. Halen projeye katılan gönüllü ve çocuklarımızla esleştirme yapılıp yerleştirmeleri devam etmektedir.
Bu projede emeği geçen Yönetim Kurulu başkanı Güzide Tekeş.2.Başkan Cengizhan Soneren,  Üye Psikolog Sema Büyükkarakaya ve tüm GÖNÜLLÜ abi ve ablalarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
17 Kasım 2007 Proje Sorumluları-Gönüllüler Toplantısı

ODTÜ mezunları derneği Vişnelik tesisleri-Vişnelik salonunda Gönüllü Eğitim Dayanışma Projesi kapsamında katılımcı gönüllülerin eve gittikleri çocuklar hakkındaki sorunların çözümü, yaşadıkları deneyimleri ve bu konu ile ilgili hazırlanan gönüllü öğrenci bilgi bildirim formlarının doldurulması amacı ile 17 Kasım 2007 cumartesi günü bir araya geldik.
Daha sonra üye Psikolog Sema BÜYÜKKARAKAYA yeni katılan gönüllülere otizm hakkında bilgilendirme yaptı. Konuşma bitiminde soru ve cevaplara geçildi. Her gönüllü yaşadıkları sorunlar ve yaptığı çalışmaları anlattılar. Doldurdukları gönüllü öğrenci bilgi bildirim formları teslim alınarak toplantı sona erdi.
16 Mayıs 2008 Sertifika Töreni  ve Yemeği
2007–2008 öğrenim yılı içinde gerçekleştirdiğimiz I.Gönüllü Eğitim Dayanışma Projesini ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesinin ilgili fakülte ve bölümlerinden katılan gönüllü genç arkadaşlarımızla tamamladık.
16 Mayıs 2008 tarihinde ODTÜ Mezunları Derneği vişnelik tesislerinde gönüllülerimizin sertifikalarını verip, birlikte aksam yemeği yedik.
Derslerinden arta kalan zamanlarını bütün özverileri ile otistik çocuklarımıza ayıran gençlerimize yürekten teşekkür ediyoruz.
Eylül ayında yeniden görüşmek üzere arkadaşlarımıza iyi tatiller diliyor ve bu projeye katılarak onlar içinde yeni ufuklar ve farkındalık yarattığımızı düşünüyoruz.
Teşekkürler arkadaşlar gönlünüze sağlık...
ANOBDER Yönetim Kurulu