Turop Basin Açiklamasi PDF Yazdır e-Posta
Degerli basin mensuplari ve misafirlerimiz

Davetimize duyarlilik göstererek katildiginiz için hepinize turop üyeleri adina tesekkür ediyor ve hos geldiniz diyorum

TUROP   açik ifadesiyle  Türkiye Otizm Platformudur.Bizler  otizm nedeniyle bir aradayiz.

Genel olarak ülkemizde engellilerin egitim, saglik ve gündelik yasamla ilgili her türlü konuda geri planda kaldigini biliyoruz ama engel gruplari içinde bu anlamda en sanssiz olanlar ise ne yazik ki otistikler. Çünkü engelli deyince akla ilk gelenler bedensel ya da zihinsel engelliler.

Otizm bilimsel ifadesiyle;

Genetik yatkinlik ve çevresel faktörlere bagli oldugu bilinen, nörobiyolojik, gelisimsel ve ömür boyu süren bir farkliliktir.

Ebeveyn penceresinden baktiginizda ise otizm; sinirlari duvarlarla çevrili bir ülkedir ve otistik birey bu ülkenin tek yöneticisidir. Yalnizdir. Bizlerin bu ülkeye girisi çok zordur. Sinirlari korumali, prensipleri agir, kanunlari zorludur. Kisaca giris vizesi almamiz çok zordur. Bizler, görünmez duvarlarini yikmak ve bu ülkeye girebilmek için bazen yasal bazen yasal olmayan yollarla bu kapilari kirmak için çabalayan insanlariz. Çocuklarimizi ellerinden tutup disari alabilmektir düsüncemiz. Zira girisin yasak oldugu bu ülkeden çikis da zordur.

Degerli konuklarimiz

Ülkemizde sayilmis 280.000 “ülke” var. Bunlarin her birinin aile ve yakin çevrelerinin de etkilendiklerini düsünürsek, ülkemizde otizmden etkilenen kisi sayisi 1.000.000 un üzerindedir. Ve bu sayi bugün her 166 dogumdan birinde otizm görülerek hizli bir tirmanis içindedir. Ciddi bir problemdir. Sorunlari da; yasayan birey için zor oldugu gibi ortak yasami paylasanlar için de zordur.

Akliniza gelebilecek her sosyal ortamda sikintilarimiz var. Egitim, saglik, hukuk… gibi.

Çocuklarimizin tanilanmasi, tedavi süreçleri, okullar, yasalar, toplumla uyumlari, entegre edilmeleri hep karsimiza sorun olarak çikiyor. Ve zaman içinde yalnizligi seçen yavrularimizla birlikte bizler de yalniz kaldigimizi üzülerek görüyoruz. Ilk yillarin normal psikolojik süreçlerini yasarken sadece canan’imizi ve can’imizi düsünüyoruz. Mücadelelerimiz bireysel savaslara dönüsüyor. Kendimize geldigimizde YARIN endisemiz basliyor. Bugünü yasamak bile zorken bizden sonrasi ne olacak düsüncesi ve kaygisi bastiriyor. Birken birer STK oluyoruz. Ve görüyoruz ki bu bile toplumsal duyarliligi artirmiyor, sorunlara hala kismi(yerel) çözümler olabiliyor. Sesimizin hala ciliz çikiyor olmasi daha da güçlenmenin gerektigini düsündürüyor.

Iste bu ana fikirler altinda biz ülkemizdeki çesitli illerde faaliyette olan
  • Otistik Çocuklari Koruma Dernegi-Izmir
  • Otistikler Dernegi-Istanbul
  • Bursa Otistik Çocuklar Egitim ve Dayanisma Dernegi-Bursa
  • Emirâlem Sabahat Aksiray Otistik Bireyleri Destekleme Dernegi-Izmir
  • Tekirdag Otistik Çocuklari Koruma Dernegi-Tekirdag
  • Otistik Çocuklari Egitim ve Yasatma Dernegi-Edirne
  • Down-Otistik Çocuklari Koruma ve Yönlendirme Dernegi-Denizli
  • Otistik Çocuklarla Yasam Dernegi-Istanbul
  • Otistik ve Zihinsel Engelli Çocuklar Dernegi-Izmir
  • Ankara Otistik Bireyler Dernegi-Ankara

Olmak üzere 10 otizmle ilgili STK, SIVIL TOPLUM GELISTIRME MERKEZI nin destegi ile bir araya gelerek bu platformu olusturduk.

Degerli katilimcilar

Olusturdugumuz bu platformda, Türkiye’de yasayan otistiklerin birer birey olarak kendilerini ifade edebilecekleri, teshisin konulmasindan itibaren kisisel gelisim olanaklarinin, topluma tam entegrasyonlarinin, yasam güvencelerinin saglandigi, bilimsel arastirmalarin gelistirildigi, ayrimciligin ortadan kaldirildigi bir yasamin gerçeklesmesine katkida bulunmak VIZYON’UNU ve bu amaçlarin gerçeklesmesi için platforma üye olan derneklerin ortak sorunlarini çözmede katkida bulunmak, üyeler arasinda bilgi, deneyim, iletisim saglamak, üyelerin güçlenmesi ve dayanismasi için katkida bulunmak MISYON’UNU benimsedik.

Degerli katilimcilar

Bu temel sorunlar çerçevesinde sizin de takdir edeceginiz gibi bazi beklentilerimiz ve destege ihtiyacimiz var. Öncelikli olarak otizmin tüm toplumda her meslek grubunda taninmasini saglamak. Bu toplumsal entegrasyon demektir.     Hastanede, okulda, bir alisveris merkezi ya da lokantada,  otobüste, sinemada, insanin oldugu her noktada taniniyor ve anlasiliyor olmak, bugün yasadigimiz sorunlarin çözümüdür. Acildir, zordur, köklü bir degisimdir. Ancak medya mensuplarinin bize verecekleri destekle bunu saglayacagimiza inaniyoruz.

Zaman ayirdiginiz ve katildiginiz için tekrar tesekkür ediyoruz.