Otizmi Farkedin, Otizmi Tanıyın... PDF Yazdır e-Posta

Bir Kampanya :

OTİZMİ FARKEDİN, OTİZMİ TANIYIN…

Yaşadığımız pek çok zorluğun üstesinden gelmek için ilk adımlardan biri otizm farkındalığı.

Bu amaçla federasyon, dernekler ya da bireysel olarak aileler/özel eğitimciler çeşitli aktiviteler, çalışmalar yapıyor.

“Benimle Oynar mısın?” kitabının yazarı, Ankara Otistik Bireyler Derneği kurucusu ve başkanı, liseli bir kaynaştırma öğrencisi olan Damla’nın annesi Güzide Tekeş’in nisan ayında gerçekleştirdiği çok etkili bir farkındalık kampanyası oldu.

Detayları kendisinden dinleyelim.

-Güzide Hanım, bu kampanyayı hangi kişi ya da kuruluşlar ile gerçekleştirdiniz.

- Kampanya Ankara Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi ve Ankara Otistik Bireyler Derneği İşbirliği yapıldı.

-Ne zaman yapıldı? Ne kadar sürdü?

-2 Nisan 2014 tarihinde başlayarak nisan sonuna kadar sürdü.

-Neler Yaptınız?

-Öncelikle Otizm Dernekleri Federasyonu’nun ve Ankara Otistik Bireyler Derneği’nin logo ve web adreslerini taşıyan rozetler (350 adet), tişörtler (120 adet.20 tanesinde platform logosu) yaptırıldı.

Tüm öğretmenler ve idari kadro bu rozetleri taşıdı.

Grafik ve çocuk gelişimi bölümü öğrencilerimiz tişörtleri ay boyunca forma olarak giydiler.

Öğretmenlerimiz oldukça büyük hazırlanmış olan yaka rozetleri ile derslere girdiler (tüm alanlarda).

Böylece gençlerin dikkatleri çekildi ve sorguladılar.

Gençlerden “nedir, neden katılıyorsunuz” soruları geldiğinde öğretmenlerimiz cep telefonlarından internete girerek kısa bilgilendirmeler okudular.

Okulumuzun da katıldığı folklor yarışmasına gençlerimiz tişörtleri ile katıldılar.

Okulumuzda taşıma sistemi yok. Gençler toplu taşıtlarla okula gidip geliyorlar.

Böylece taşıtlarda dikkat çektiler.

Aileler gençler aracılığıyla bilgilendiler.

Ayrıca grafik bölümü öğrencileri arasında bir afiş yarışması düzenlendi.

Bu yarışmaya 33 öğrenci katıldı. Afişlerde federasyon ve dernek logolarının kullanılması istendi.

Afiş yarışması öncesinde gençler bir özel eğitim kurumuna gidip derse girdiler, otistik çocuklarla tanıştılar, sorularına cevap aldılar.

Yapılan tüm çalışmaların yer alacağı bir sergi düzenlenerek sergi ve toplantı için afiş ve davetiyeler bastırıldı. (18 nisandan başlayarak nisan sonuna kadar açık olan sergi alanı konferans salonu girişinde ve salonda her gün çeşitli konularda bir toplantı var) Yarışma sonunda 1. , 2. , 3. Ve mansiyon olmak üzere derecelendirme yapıldı.

Grafik alan başkanı ve öğretmenleri ve dernekten bir kişi olmak üzere seçici komisyon oluşturularak değerlendirme yapıldı.

Tüm okulun ve misafirlerimizin katıldığı bir tören ile ödüller verildi.

MEB İl Şb. Md. Müberra Oğuz, Atatürk Anadolu Lisesi Md. Nazan Sener, Zübeyde Hanım K.M.L. Md. Necibe Mokan, Bilgisayar destekli grafik öğrt. Münevver Arslan (otistik kızımız Damla Tekeş’i alarak sahneye çıktı ve mansiyon ödülünü ona verdirerek bize bir sürpriz yaptı) ödülleri verdiler.

Biz de dernek olarak okulumuza katkılarından dolayı bir plaket verdik.

Daha sonra yarışmaya katılan bütün öğrencilerimiz sahneye davet edilerek bu farkındalık çalışmasına verdikleri destek için teşekkür edildi ve küçük birer hediye ile ödüllendirildiler.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü ile 24 nisan 2014 tarihinde otizm bilgilendirme toplantısı yapılarak öğretmen ve öğrencilerimiz daha detaylı olarak bilgilendirildiler.

Tişört ve rozetler bu toplantının davetiyeleri idi ve gerçekten merak uyandırmıştı.

İyi bir katılımla bilgilendirme gerçekleştirildi.

-Güzide Hanım ay boyu süren ve toplumun her kesiminde ve her yaş düzeyinden insana temas eden bu etkinli kampanya için sizi tebrik ediyoruz. Ayrıca kampanya detaylarını paylaşarak ailelerimize örnek olduğunuz için teşekkür ederiz. Ailelerimizi hem bu kampanya hem de kendi yaratıcılıkları ile uygulayacakları başka kampanyalar ile farkındalık çalışmalarını desteklemeye davet ediyoruz.